”lulz äxboxil ei toimi ees takuu korjaus vaikkka sinne sen joutuu lähettää tosiusein”
~Satunnainen kommentaattori satunnaisella foorumilla

Xbox (tunnetaan myös nimellä Räkspoks) on alunperin pohjoiskanadalaisten tai trinitadialaisten kehittämä Linux-pohjainen shakkikone, jolla voi pelata pullonpyöritystä. Laitteen varusteisiin kuuluvat langaton pullo, 50 MHz pyöräyttäjä, kaksi lusikkaa, vetkutin, paha mieli, tärinäefektit ja suhteellisen epämukava käyntiääni.

Puolalaisen Igor Karukin alunperin kehittämä piiri, jolla voisi vallata IRCin puolalaisille, syntyi vuonna 1999. Hän antoi sille nimen X-piiri salaisuuden vuoksi. Vuonna 2000 piiri oli valmis levitykseen ympäri Puolaa, mutta Igorin kotiin tuli "virallisen" totuuden mukaan millennium-pimennys, eikä häntä ja piiriä sen koommin nähty. Pari vuotta myöhemmin markkinoille ilmestyy pelikonsoli Xbox Microsoftin toimesta. FBI ei ole löytänyt minkäänlaista yhteyttä näiden kahden asian välille.

 Koko puhuttaa

Microsoftin alkuperäinen Xbox oli suunniteltu ihmisille, joiden kädet ovat tietyn sairauden takia paisuneet kaksinkertaisiksi. Bill Gatesin mahtikäskyllä suunnittelijoiden oli viime tipassa muutettava konseptia, sillä ko. sairaudesta kärsiviä ei ollutkaan maapallolla kuin 500 aikaisemmin arvioidun neljän miljardin sijaan. Gatesin käsky tuli kuitenkin niin myöhään, että konsolin sisäosiin ei enää ehditty puuttua. Ne jäivät myyntiversiossa järkelemäisiin mittasuhteisiin. Padia saatiin myöhemmin pienennettyä hiukan.

Ominaisuudet

Xboxiin piti alunperin tulla viiden megatavun kiintolevy ja 3.2 megahertsin prosessori, mutta Microsoftin äkillisen rahapulan vuoksi kiintolevy päätettiin poistaa ja prosessori korvata halvalla leivänpaahtimella. Xbox 360:ssa oli prosessorina toiminut leivänpaahdin korvattu silitysraudalla (mikä aiheuttaa ylikuumenemisongelmia) ja kovalevyksi naamioitu Lambin vessapaperirulla.

 Xbox 360

Xbox oli kaikesta huolimatta myyntimenestys, ja ainoat sen koosta valittaneet henkilöt olivat töissä kuljetusalalla tai asuivat yksiössä. Microsoft sai Xboxin avulla sellaisen määrän rahaa, että seuraava versio "360" on jo saatavilla tietyissä Yhdysvaltojen osavaltioissa. 360:n suunnittelussa Bill ajatteli erityisesti maailman pallopäitä (lue: ruotsalaiset), ja konsolihan sai nimensä ympyrän eli 360 asteen kulman mukaan. Uudempi versio pystyy kehittämään jo huippulaatuista vektorigrafiikkaa, ja sen parhaimpiin saavutuksiin lukeutuvat huippusuositut uutuuspelit nimeltä Pac-Man ja Space Invaders. Se on myynyt jo peräti n. 500 kappaletta maailmanlaajuisesti, ja huippumyynnin odotetaan jatkuvan. Monet pelaajat odottavat innolla myös Shakki v2.2 -shakkisimulaattoria, jossa tekoäly osaa jo yleensä siirtää hevosia, joskin vajavaisesti, sekä Mrs. Pac-Man -peliä, joka on odotettu jatko-osa Pac-Manien saagaan.